Zamknięty stożkowy zbiornik na piwo, 2 zawory
Zamknięty pojemnik stożkowy o pojemności 50 l odpowiedni zwłaszcza do fermentacji piwa. Można jednak wykorzystać go również do innych fermentacji lub do produkcji miodów pitnych. Wykonany z wysokiej jakości spożywczej stali nierdzewnej 18/10 (AISI 304), dzięki czemu pojemnik jest absolutnie odporny na zakażenie obcymi organizmami z otoczenia. Nie nadaje się do kontaktu z bezpośrednim płomieniem. Ten typ cylindrycznego naczynia jest jednym z najczęściej stosowanych zbiorników w przemyśle browarniczym. W zbiorniku znajduje się również skala pomiarowa.
Do tego pojemnika pompuje się tzw. brzeczkę piwną (półprodukt do produkcji piwa) bezpośrednio po procesie warzenia. Pojemnik chroni brzeczkę przed niepożądanymi infekcjami ze środowiska zewnętrznego.
Pojemnik posiada 2 uchwyty ułatwiające przenoszenie i stoi na trójnogu. Pokrywa mocowana jest za pomocą 4 haczyków + 4 śrub do hermetycznego dokręcenia. Po odpowiednim dokręceniu pokrywy nic nie może dostać się do pojemnika. W pokrywce znajduje się otwór na korek fermentacyjny. W skład zbiornika wchodzą również 2 zawory wylotowe.
Zawartość opakowania
- Zbiornik stożkowy ze stali nierdzewnej
- Pokrywa
- 4x śruba + 4x hak do hermetycznego dokręcenia pokrywy
- Korek fermentacyjny + uszczelnienie
- Guma uszczelniająca
Procedura zamykania pokrywy
- Przymocować gumę uszczelniającą na obwodzie zbiornika do górnej części zbiornika ze stali nierdzewnej.
- Umieścić pokrywę na pojemniku.
- Zamocuj haki tak, aby dolna część haka przytrzymywała nie tylko pokrywę, ale i obręcz zbiornika, górna część haka zachodziła na dolną i była umieszczona na pokrywie. Zobacz zdjęcie.
- Za pomocą śruby dokręć zaczepy tak blisko siebie, aż będzie można je przykręcić.
- Przymocuj korek z uszczelką fermentacyjną do przygotowanego otworu na pokrywce.
W ten sposób pojemnik zostaje zamknięty i można rozpocząć fermentację na produkcie.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.