Vinpur Special 50 g
Do tej aktywności polecamy wykorzystać znakomity specjał Pure Hill.
Opis produktu
Preparat kazeinowy o łagodnym i selektywnym działaniu fermentacyjnym na smak, aromat i barwę obrabianego wina. Poprawia filtrowalność wina.
Cel użycia
Przy nierozważnej obróbce winogron do wina wprowadzane są nadmierne ilości tanin, które są bardzo trudne do usunięcia i powodują poważne zaburzenia sensoryczne podczas długotrwałego przechowywania. Tym błędom można z dużym powodzeniem zapobiegać stosując VINPUR-SPECIAL. Może być stosowany bezpośrednio na wino, nie rozpuszczając się.
Efekt
VINPUR-SPECIAL nie wymaga stosowania środków wspomagających filtrację. Po sedymentacji wino może być bardzo dobrze filtrowane.
Dawkowanie
Zalecane dawki to 50-60 g/hl na zasadzie prób wstępnych w zależności od przeznaczenia. Większe dawki są możliwe w miarę potrzeb bez ryzyka przedawkowania. Wyliczoną dawkę dodaje się bezpośrednio do wina przy ciągłym mieszaniu i całą objętość miesza się przez 20 - 30 minut. Skrzep pozostawia się na noc, a klarowne wino oddziela się przez raklowanie lub filtrację.
Zalety
- brak negatywnego wpływu na ekstrakcję i aromaty oraz eliminacja ostrego zapachu przy podwyższonej zawartości kwasów lotnych
- adsorpcja substancji zwiększających stężenie CO2.
- nieznaczna utrata czerwonego koloru podczas obróbki win czerwonych
- usunięcie polifenoli, tanin i katechin.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Klarowanie, sedymentacja, bentonity |
---|---|
Waga: | 0.05 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.