Drodzy klienci, uruchomiliśmy nową wersję naszego sklepu internetowego, która może zawierać drobne błędy i niedoskonałości. Pracujemy nad tym, aby wszystko działało, jak należy. Jeśli napotkacie jakiś problem, prosimy o kontakt. Wasze opinie są dla nas ważne! Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

Suchy lód 1 kg

Doskonały pomocnik dla wszystkich (nie tylko) winiarzy. Chroni moszcz przed tlenem, poprawia i przedłuża uwalnianie z winogron naturalnych aromatów, koloru i smaku. Usprawnia proces fermentacji (może być również stosowany do kriokomory). Nie wpływa na smak napoju.

Dostępność U dostawcy (>5 szt)
Kod: 8010
9,95 zł 8,22 zł bez VAT
Suchy lód 1 kg
Wiedza
Wiedza
branży rynkowej
Świetne ceny
Świetne ceny
jedne z najlepszych
Wysyłka
Transport do klienta
już od 15 zł
Obsługa klienta
Obsługa klienta
przez telefon i online
Szybkość
Szybkość
dostawy i wysyłki

Doskonały pomocnik dla wszystkich (nie tylko) winiarzy. Chroni moszcz przed tlenem, poprawia i przedłuża uwalnianie z winogron naturalnych aromatów, koloru i smaku. Usprawnia proces fermentacji (może być również stosowany do kriokomory). Nie wpływa na smak napoju.

Na sprzedaż tylko w sezonie vintage.

Suchy lód jest stałą formą dwutlenku węgla (CO2) i jest idealnym czynnikiem chłodniczym, który jest szeroko stosowany w przetwórstwie spożywczym, przemyśle. Ogromną zaletą suchego lodu jest skuteczne schładzanie żywności (ma temperaturę -78,5 ºC), bez uwalniania jej do napoju (w przeciwieństwie do lodu nie topi się w napoju, lecz sublimuje - przechodzi ze stanu stałego w gaz, nie zamieniając się w ciecz - suchy lód schładza żywność, a następnie "odparowuje" w powietrze).

Zastosowanie suchego lodu w winiarstwie

  • Chroni winogrona podczas samych zbiorów - granulki suchego lodu mogą być łatwo użyte już w czasie zbiorów - zapobiegając w ten sposób przedwczesnej fermentacji
  • Zapobiega przegrzewaniu się winogron podczas transportu - proste posypanie suchym lodem zapobiega przegrzewaniu się winogron podczas transportu z winnicy do przetwórni. Chroni przed rozwojem różnych chorób
  • Zapewnia stabilną temperaturę zacieru - dodany suchy lód chroni zacier przed niepożądanym utlenianiem, obniża wartość pH, co przyczynia się do poprawy jakości wina.
  • Naturalnie chroni moszcz - naturalne odparowanie suchego lodu tworzy obojętną atmosferę, która chroni moszcz przed dostępem tlenu. Eliminuje to konieczność dodawania antyoksydantów (siarka, tanina, ...)
  • Kriokomora - szybkie schłodzenie świeżo zmielonego zacieru do temperatury maksymalnie 10 ºC i utrzymanie tej temperatury przez kilka godzin do dni. To znacząco wydobywa naturalne aromaty, cechy odmianowe i ogólny charakter wina. Gotowe wina są też bardziej stabilne na utlenianie i inne defekty. Suchy lód nakładamy na zacier podczas właściwego procesu mielenia i dokładnie rozprowadzamy po całej objętości.

Dawkowanie

  • 1 kg suchego lodu schładza 100 kg winogron o około 1 stopień,
  • w przypadku dozowania do winogron, zacieru i płynu, suchy lód musi być rozłożony równomiernie w całej objętości napoju (w przeciwnym razie zaczną się tworzyć lodowe skorupy).

Jak w praktyce wygląda zbieranie suchego lodu?

  • Wypełnimy Twój termobox granulatem suchego lodu o średnicy 3 mm, lub możesz wybrać z naszych termoboxów 5 kg, 15 kg lub 20 kg,
  • cena dotyczy 1 kg suchego lodu bez termoboxa.

Wskazówka dotycząca bezpieczeństwa

Dwutlenek węgla, ciało stałe (suchy lód) UN 1845, klasa 9, nietoksyczny, niepalny.

  • Ekstremalnie zimno -78,5°C.
  • Kontakt z produktem może spowodować odmrożenia.
  • Dwutlenek węgla może spowodować uduszenie.
  • Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza.
  • Nie należy grać w gry z suchym lodem, jeść go ani wkładać do napojów.
  • Nie należy używać pojemnika gazoszczelnego.
  • Podczas obsługi należy zawsze nosić rękawice ochronne.
  • Przechowywać i transportować w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.

Jak przechowywać suchy lód?

Optymalne jest chłodne miejsce, gdzie nie świeci słońce. Jeśli masz w domu zamrażarkę, włóż do niej całe pudełko. Znacznie spowolnisz parowanie.

Jak długo wytrzymuje suchy lód?

Suchy lód stale paruje. Szybkość odparowania w temperaturze 20°C wynosi około 15% całkowitej masy lodu. Tabela pokazuje, o ile zmniejszyła się masa lodu w ciągu 24, 48 i 72 godzin.

Ubytek ledu

 

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: