Spiriferm Arom 20 g
Czyste drożdże do idealnej fermentacji moreli, gruszek i brzoskwiń.
Spiriferm aroma to silnie fermentujące drożdże dry clean o właściwościach akcentujących, uwalniających aromat. Chodzi o drożdże Saccharomyces cerevisae (var. Baynaus). Spiriferm Aroma zapewnia bezpieczną fermentację drożdży i moszczu w temperaturze fermentacji około 15˚C.
Szczep drożdży suchych czystych drożdży Spiriferm aroma został dobrany w sposób całkowicie ukierunkowany do wymagań destylarni owocowych. Oczywiście jest wysoka tolerancja na alkohol z lekkim pienieniem się.
Pełna fermentacja sprzyja aromatyzowaniu drożdży spirytusowych i moszczu w produkcji wysokoprocentowych wódek. Spiriferm aroma jest w stanie uwolnić bardzo wiele aromatycznych związków owocowych i zapewnia, w zależności od materiału wyjściowego, intensywną, zróżnicowaną paletę aromatów.
Dawkowanie
- 10 - 20 g drożdży aromatycznych Spiriferm na 100 l drożdży jako standard
- 25 - 50 g drożdży aromatycznych Spiriferm na 100 l drożdży przy załadunku mikrobiologicznym
Aplikacja
Spiriferm Aroma rehydratuje się w 5 do 10 razy większej ilości mieszanki drożdży z wodą w proporcji 1:1 (letniej) i pozostawia do odpoczynku na około 25 minut. Następnie wymieszać z całą objętością kvassu. Różnica temperatur między mieszanką a zaczynem nie powinna być większa niż 5˚C. Eliminuje to szok temperaturowy i możliwość wystąpienia obumierania drożdży. Dobrze wymieszać starter po dodaniu go do zbiornika fermentacyjnego! Zalecamy dodanie odżywki do startera.
Odpowiednie drożdże do destylacji muszą zawierać drożdże, które potrafią przekształcić większość cukru w alkohol. Konwencjonalne drożdże giną przy 11-12% alkoholu w fermentacji, pozostawiając resztę cukru niefermentowaną. Drożdże Turbo są tolerancyjne do 20% alkoholu. Wypróbujcie fantastyczne Turbokvasnice.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.