Siarka płynna Solfosteril 15% 24 kg
Siarka płynna 15% (roztwór dwusiarczynu potasu) bez amoniaku. Stosowany jest jako przeciwutleniacz, środek antybakteryjny i przeciwporostowy do siarkowania wina, dezynfekcji beczek i sterylizacji butelek.
Środek przeciwutleniający, przeciwbakteryjny i przeciwpieniący do siarkowania zacieru, moszczu, win i innych napojów oraz produktów w celu utrzymania stanu redukcyjnego do sterylizacji butelek i konserwacji beczek. Może być stosowany bezpośrednio, bez wcześniejszego rozcieńczania.
Dozowanie wina - dawkowanie
- 6,7 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 10 mg/l
- 13,4 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 20 mg/l
- 20,1 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 30 mg/l
- 26,8 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 40 mg/l
- 33,5 ml Solfosterilu na 100 l wina zwiększy zawartość wolnej siarki o 50 mg/l
Dlaczego Solfosteril jest najlepszy do zatrzymywania fermentacji
Inne płynne środki dozujące zawierają NH4zwany amoniakiem, lub lepiej znany jako Nopavek. Oprócz tego, że jest niezwykle szkodliwy dla ludzkiego organizmu, ma jeszcze jedną właściwość, która nie nadaje się do procesu zatrzymania fermentacji. W przeciwieństwie do siarki, która zabija drożdże, amoniak sprzyja fermentacji. Dlatego też stosując tradycyjną siarkę lub roztwór siarki, z jednej strony zatrzymujemy fermentację, a z drugiej strony faktycznie zapewniamy drożdżom pożywienie. Dlatego wyniki jej zatrzymania są niepewne i trwają długo.
Do zatrzymania fermentacji, jak również do normalnego odsiarczania win, do dezynfekcji beczek, po prostu do wszystkich prac z siarką w winiarni, preferuje się więc stosowanie roztworu siarki bez szkodliwego amoniaku, czyli Solfosteril.
Jaką ilość siarki powinno zawierać wino
Ilość wolnej siarki w winie powinna być regularnie sprawdzana (SO2 Reagens jest świetny do szybkiego testu, a poziom zależy od wielu czynników i stylu produkcji wina. Ogólnie zalecamy na poziomie około 20 - 40 mg/l, przed butelkowaniem zwiększamy zawartość siarki do 40 mg/l, a jeśli liczymy na długi czas w butelce, to możemy podjechać do granicy postrzegania siarki przez człowieka, czyli 50 mg/l.
Sterylizacja butelek
Przygotować roztwór wodny zawierający 10% Solfosteril. Pozostawić na około 3 dni. Proces ten mogą ułatwić specjalne proste urządzenia - wyrzutnik butelek i tacka ociekowa.
Konserwacja drewnianych beczek
Nieużywane beczki muszą być zawsze zachowane. Wykonuje się to za pomocą mieszaniny wody, Solfosterilu i kwasu winowego lub cytrynowego w następujących proporcjach:
- 100 l wody
- 300 ml Solfosterilu
- 5 g kwasu winowego lub cytrynowego
Instrukcje, dawkowanie, przykłady stosowania i skład podane są na opakowaniu butelki.
Kraj pochodzenia
- Austria
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Kwasy i stabilizatory |
---|---|
Waga: | 24 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.