Rośliny i owoce jadalne i trujące
Jadalne czy trujące?
Otacza nas ogromna ilość naturalnej, niezafałszowanej i zdrowej żywności. Ale uwaga: wśród dzikich roślin nie należy mylić gatunków jadalnych z trującymi!
Kuszące czerwone jagody błyszczą na krzewach, pachnące zioła układają się w szerokie pasma na ścieżce - ale czy mogę je zjeść? Kto chce zbierać dary natury, powinien być absolutnie pewien tego, co zbiera.
OSTROŻNIE - Gatunki jadalne i trujące są szczegółowo opisane, aby każdy mógł je rozróżnić.
UWAGA NA GATUNKI KONFUZYJNE - Ze szczególną uwagą odnotowujemy gatunki, które ze względu na swoje podobieństwo narażone są na pomyłkę.
SIMPLY DELICIOUS - Z pomocą prostych przepisów możesz przetwarzać zbiory darów natury.
NATURALNE I ZDROWE
Dzikie zioła i owoce rozwijają się bez nawozów i trucizn, ponieważ przez miliony lat doskonale dostosowały się do swoich naturalnych środowisk. Za pomocą tzw. wtórnych substancji roślinnych każdy gatunek dzikiej rośliny broni się indywidualnie i naturalnie przed promieniowaniem ultrafioletowym, deszczem, wrogami żrącymi, grzybami i bakteriami. Te niezafałszowane i oryginalne składniki aktywne są przyczyną niezwykle zróżnicowanych wariantów smakowych każdej dzikiej rośliny. A poza tym substancje te są dla nas również pronaturalnie zdrowe.
CIESZYĆ SIĘ BEZ ŻALU
Jednak nie wszystko, co rośnie w przyrodzie, jest automatycznie zdrowe i jadalne dla nas, ludzi. Dzięki tej książce chcielibyśmy dać Ci praktyczny przewodnik, który niezawodnie pomoże Ci odróżnić rośliny jadalne od gatunków niejadalnych, a nawet trujących.
Wydawnictwo Grada
144 strony | ISBN 978-80-271-3038-2
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.