Autor książki wykorzystał swoje wieloletnie doświadczenie praktyczne przy produkcji tej nowoczesnej kategorii win, a także wiedzę teoretyczną zdobytą podczas podróży zagranicznych i pracy doktorskiej na temat win różowych. Publikacja jest przejrzyście podzielona na dziewięć rozdziałów, w których omawia historię produkcji rosé na świecie i w Czechach, a także jej współczesność. Wprowadza czytelnika w główne obszary produkcji wina różowego i regionalne specjalności. Statystyki produkcji wina różowego w Czechach w ostatniej dekadzie są dość szczegółowe. Jego przegląd wskazuje na obecną zdecydowaną pozycję win różowych w naszym kraju i tendencję do jej umacniania w najbliższych latach. Kolejny tekst poświęcony jest podstawowym praktykom technologicznym i odmianom do produkcji wina różowego, rodzajom kolorów win różowych, typom win różowych i ich wykorzystaniu w gastronomii.
Książka wydrukowana jest na 120 pełnokolorowych stronach z wysokiej jakości papieru powlekanego. Towarzyszą jej liczne zdjęcia, które trafnie wskazują na technologiczne, a także handlowe osobliwości win różowych. To książka, która odpowiada na wiele pytań i nieścisłości, które otaczają świat wina różowego. Dlatego nie powinno jej zabraknąć w bibliotece każdego winiarza, handlarza winem czy sommeliera.
Książka w języku czeskim
autor: inż. Jan Stávek, dr inż.D
format: 110×205 mm, 120 stron, paperback
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.