Refraktometr (1 skala)
Jak działa refraktometr
Ręczny refraktometr powinien być częścią „uzbrojenia” każdego winiarza. Jest to urządzenie optyczne działające na zasadzie załamania światła przeznaczone do szybkiego oznaczania stężenia roztworów i emulsji wodnych - oznaczanie zawartości cukru w soku owocowym lub roztworze cukru. W urządzenie wbudowana jest również kompensacja termiczna, dzięki czemu nie musimy jej ciągle dostosowywać do niewielkich zmian temperatury. Do pomiaru wystarczy nawet bardzo mała ilość płynu, dlatego właśnie dzięki swojej mobilności nadaje się do wstępnego oznaczania zawartości cukru w winogronach również bezpośrednio w winnicy.
Refraktometr do pomiaru cukru
Refraktometr zawiera 1 skalę do pomiaru zawartości cukru w moszczu winnym oraz skalę do naturalnej zawartości alkoholu:
- Uniwersalna skala Brixa (% Mas Sach) (0-15)
Procedura pomiarowa
Pomiar moszczu jest bardzo prosty. Wystarczy upuścić mierzoną substancję na część optyczną refraktometru, zamknąć pokrywę pryzmatu (w ten sposób substancja lepiej rozchodzi się po pryzmacie pomiarowym), przyłożyć oko do okularu, spojrzeć pod światło (lub przestawić ostrość) i wygodnie odczytać wynikową wartość na skali.
Ogólne parametry techniczne
- Temperatura odniesienia 20°C
- ATC - automatyczna kompensacja temperatury (przy temperaturach od 0 do 30°C)
- Możliwość ostrzenia
- Długość ~ 160mm
- Wysokiej jakości wykonanie techniczne, metalowa obudowa urządzenia
Jest częścią pakietu
- refraktometr
- zakraplacz
- futerał ochronny
- miękkiej szmatki do czyszczenia urządzenia
- opis produktu i instrukcja obsługi
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.