Drodzy klienci, uruchomiliśmy nową wersję naszego sklepu internetowego, która może zawierać drobne błędy i niedoskonałości. Pracujemy nad tym, aby wszystko działało, jak należy. Jeśli napotkacie jakiś problem, prosimy o kontakt. Wasze opinie są dla nas ważne! Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

Jak naprawić (nie tylko) wina o wysokiej zawartości siarki

Gdy zbliżają się żniwa, winiarze próbują masowo opróżniać piwnice i butelki. Może się zdarzyć, że popełnią błąd w tym porywczym działaniu. Najczęstszym jest to, że wino jest nieprzetworzone, mdłe i nadmiernie zasiarczone przed butelkowaniem. Czy jest jakieś rozwiązanie? Co zaskakujące, tak. I nie chodzi tu o żadną szaloną chemię, ale czysty naturalny produkt. Czytaj.

Zbyněk Kopeček, Dom Winiarsky Kopeček, 10.8.2023.

Przez wiele lat większa ilość siarki w winie była zasadniczo nierozwiązywalnym problemem, który miał ogromny wpływ na smak wina. Cieszę się, że jako jedyni udało się po wielu latach znaleźć na świecie naturalny produkt, który dopełnia przesiarczone wino i tłumi stalowy smak i zapach siarki.

Wypróbowaliśmy go w kilku winiarniach i wszędzie przygotowanie zakończyło się wielkim sukcesem. Jest to opatentowany przez Francję płynny produkt na bazie naturalnych garbników o nazwie NATAN. Są to w 100% naturalne garbniki enologiczne z dębu. Stanowią one ogromny skok w nauce skuteczności dodatków dębowych do produkcji napojów.

W przypadku wina zalecane dawkowanie to 25 ml na 100 l, ale w dużym stopniu zależy to od charakteru konkretnego trunku i wymagań winiarza.

Jest to rodzina płynnych, silnie skoncentrowanych garbników dębowych, które dają winiarzom, piwowarom i gorzelnikom pełną kontrolę nad wszystkimi elementami organoleptycznymi i strukturalnymi, które dąb zapewnia napojom. Nasze garbniki nadają się do stosowania w produkcji napojów alkoholowych i spełniają wszystkie przepisy UE oraz posiadają certyfikaty.

Klasycznie można je dodawać do wina podczas pierwotnej fermentacji, dojrzewania lub przed butelkowaniem, czyli w zasadzie w dowolnym momencie. Garbniki płynne pomagają wiązać pirazyny, utrwalać kolor, a także, jak już wspomniano, mogą znacząco poprawić właściwości sensoryczne wina przesiarczonego. Jednak należy również wspomnieć, że nie usuwa ona całkowicie siarki z wina, a jedynie ukrywa ją sensorycznie i zastępuje czystymi dębowymi składnikami, które zawierają garbniki.

Może się łatwo zdarzyć, że winiarz przypadkowo doda do wina zbyt dużo siarki. Nie jest to przyjemne, ale znaleźliśmy rozwiązanie. Ta seria wysoko skoncentrowanych płynnych garbników z najlepszego amerykańskiego dębu może nie tylko zredukować siarkę, ale także poprawić ogólną percepcję aromatyczną i smakową wina. Ponadto występuje w opakowaniu o pojemności około 100 l, dzięki czemu jest dostępny również dla nieprofesjonalnych winiarzy.​

Natan może być dodawany do spirytusu przed butelkowaniem lub podczas rozcieńczania alkoholu przed dojrzewaniem.

Istnieją trzy rodzaje tych rewolucyjnych garbników. Wszystkie mają wspomniane właściwości lecznicze, a nuty, które dodają do wina, są różne.

  1. Pierwszy to Natan C. Nada napojom aromat prażonych orzechów, pieczonego chleba z intensywnym nadzieniem środkowego podniebienia i owocowym liftingiem. A więc do lżejszych czerwonych i cięższych win białych.
  2. Z kolei Natan M oferuje nuty goździków, karmelu, czekolady i kawy, słodkie podniebienie i podkreśla czarne owoce. Dlatego nadaje się do większych, gęstszych czerwonych win.
  3. I chyba najczęściej będziemy używać tego trzeciego typu. Natan H ma nuty wanilii i podkreśla smaki brzoskwini i melona. Idealny do końcowej obróbki prawie wszystkich rodzajów naszych win białych.

Te płynne taniny z serii Natan Premiere CT były testowane przez kilku winiarzy od dłuższego czasu, a wyniki są dosłownie niewiarygodne. Zwłaszcza w odniesieniu do win lekko uszkodzonych lub zdegradowanych technologicznie. Zwłaszcza w przypadku win przesiarczonych iw różnym stopniu stęchłych lub win z siarką. Tutaj wyniki były naprawdę niesamowite.

Wina reagują na garbniki natychmiast, ale najlepszy efekt jest widoczny po około 5 dniach, a smak stopniowo staje się bardziej zaokrąglony w miarę upływu czasu. Będą pachnieć, smakować przyjemnie, a wodnisty kolor nieznacznie wzrośnie. W winach zdrowych wino pęcznieje, barwa jest stabilna, wyrazista, wino smakuje wyśmienicie.

Jestem bardzo zadowolony z tego naszego produktu, a ten przykład tylko dowodzi, że opłaca się szukać, aż znajdziesz właściwy.