LAIVEN Flora vitis - winorośl




Probiotyki LAIVEN Flora Vitis w organiczny sposób poprawiają plonowanie winorośli i ogólną kondycję winnicy. Znacznie zwiększają masę i zawartość cukru w winogronach oraz odporność winnicy na suszę i mróz. Zróżnicowany pod względem szczepów kompleks pożytecznych mikroorganizmów LAIVEN Flora Vitis wspomaga wzrost winorośli, zwiększa ich witalność, dostosowuje składniki odżywcze do przyswajalnej formy i stymuluje rozwój korzeni.
Na co pomaga probiotyk LAIVEN Flora Vitis?
Wspieranie wzrostu
- Probiotyki poprawiają odżywianie winorośli, dzięki czemu winorośl lepiej się rozwija, ale także zwiększają poziom fitohormonów (auksyn, giberelin i cytokinin), które pomagają winorośli w regeneracji i wspierają jej wzrost i zdrowy rozwój.
Zwiększają wagę winogron
- Zapewniają one lepszą jakość zbiorów i znacznie większą wydajność winnicy. Dzieje się tak dlatego, że dzięki probiotykom rośliny są w znacznie lepszej kondycji ogólnej i mają lepszy system korzeniowy.
Poprawiają odżywianie
- Przyczyniają się do przekształcenia składników odżywczych wprowadzonych do gleby w produkty pośrednie, które rośliny mogą wchłonąć i wykorzystać. Probiotyki pomagają przekształcić potas i fosfor z materii organicznej w formę akceptowaną przez winorośl. Pomagają też roślinom w pozyskiwaniu składników mineralnych i wody z głębszych warstw gleby.
Zmniejszenie stresu
- Lactobacilli wytwarzają biopolimery, które zwiększają zdolność zatrzymywania wody w glebie, a tym samym chronią rośliny przed stresem. Czy jest to spowodowane suszą, czy przesadzaniem.
Wzmocnić korzenie
- Obfite życie bakteryjne zachęca roślinę do tworzenia wysięków korzeniowych, które są pokarmem dla mikroorganizmów. Mikroorganizmy z kolei "przeżuwają" składniki odżywcze z otaczającej je materii organicznej do postaci użytecznej dla rośliny.
Podnoszą jakość winogron
- Zwiększają ilość wolnych aminokwasów i przyswajalnego azotu w winogronach i jagodach, a także znacznie zwiększają zawartość cukru w winogronach.
Naturalne mikroorganizmy
LAIVEN Flora Vitis to zrównoważony i zróżnicowany pod względem szczepów kompleks probiotycznych mikroorganizmów w roztworze odżywczym. Nie zawiera substancji chemicznych ani organizmów modyfikowanych. Jest to w 100% naturalny produkt dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym przez firmę Biokont.
Szczepy bakterii LAIVEN Flora Vitis
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus paracasei
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus parabuchneri
- Lactobacillus hilgardii
- Enterecoccus durans
Stosowanie i dawkowanie
Probiotyki LAIVEN Flora Vitis można stosować poprzez oprysk lub podlewanie. Na jeden hektar winnicy zużywa się około pięciu litrów produktu na jedno zastosowanie. Zaleca się stosować 3 razy w sezonie wegetacyjnym.
Produkt nadaje się również dla użytkowników nieprofesjonalnych.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Nawozy płynne |
---|---|
Waga: | 1 kg |
Pozycja została wyprzedana… |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.