Biały krystaliczny proszek do użytku spożywczego.
Występuje w owocach i niedojrzałych winogronach (jego zawartość maleje wraz z dojrzewaniem). Ma nieprzyjemny smak, który powoduje uczucie niedojrzałości i goryczy, szczególnie w winach czerwonych, gdzie może być przekształcony w wyniku fermentacji biologicznej w przyjemniejszy kwas mlekowy. Do zakwaszania dodaje się go w połączeniu 1:1 z kwasem winowym lub samodzielnie w ilości 89 g/hl.
Posługiwać się
Dodaj do wina, aby zwiększyć kwasowość i intensywność smaku. Może być również stosowany w połączeniu z kwasem winowym w stosunku 1:1.
W żywności ma wszechstronne zastosowanie (napoje, cydry, soki, dżemy, cukierki, ...). Jest stabilny i dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Dawkowanie
89 g/100 l zwiększa się o 1‰ kwas(g/l)
Może być również stosowany w połączeniu z kwasem winowym w stosunku 1:1.
Przechowywanie
W ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. W celu dalszego użytkowania należy dokładnie zamknąć opakowanie. Pakowane w worki 25 kg.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Kwasy i stabilizatory |
---|---|
Waga: | 25 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.