Występuje w owocach i niedojrzałych winogronach (w miarę dojrzewania jego zawartość maleje). Ma nieprzyjemny smak, który powoduje uczucie niedojrzałości i goryczy, szczególnie w winach czerwonych, gdzie w wyniku fermentacji biologicznej można go przekształcić w przyjemniejszy kwas mlekowy. Do zakwaszania dodaje się go w kombinacji 1:1 z kwasem winowym lub osobno w ilości 89 g/hl.
Używać:
Do wina w celu zwiększenia kwasowości i intensywności smaku. Można go także stosować w połączeniu z kwasem winowym w proporcji 1:1.
Ma wszechstronne zastosowanie w żywności (napoje, cydry, soki, marmolady, słodycze, cukierki, ...). Jest stabilny i dobrze rozpuszczalny w wodzie.
Dawkowanie:
89 g/100 l zwiększa kwasowość o 1 g/l można stosować także w połączeniu z kwasem winowym w proporcji 1:1.
Składowanie:
W ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Dokładnie zamknij opakowanie do dalszego użycia.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Kwasy i stabilizatory |
---|---|
Waga: | 0.1 kg |
Pozycja została wyprzedana… |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.