Kwas cytrynowy 5 kg
Środek zakwaszający (kwas). Stosowany jest w celu wzmocnienia smaku oraz jako środek maskujący (wiąże jony metali), działając synergistycznie w mieszaninach przeciwutleniaczy. W przypadku wina dawkowanie ustalane jest indywidualnie w zależności od potrzeb. Ogranicza to prawo winiarskie.
Kwas cytrynowy w winie
Oprócz zwiększania kwasowości może być stosowany jako profilaktyczna ochrona wina przed zmętnieniem żelaza, jednak istnieje ryzyko rozkładu przez bakterie kwasu mlekowego do kwasu octowego, dlatego wskazane jest łączenie go z solfosteril. Dozowany jest indywidualnie - jest ograniczony przepisami prawa winiarskiego (maks. 1 g/hl).
Używać
Ma wiele zastosowań w żywności (ze względu na zdolność regulowania kwasowości i zasadowości). Zapobiega rozwojowi bakterii, drożdży i pleśni, dlatego stosowany jest również jako środek konserwujący. W tłuszczach i olejach zapobiega jełczeniu i niepożądanym zmianom barwy, działa jako przeciwutleniacz. Występuje głównie w napojach bezalkoholowych, sokach, winie, tłuszczach, napojach instant, marmoladzie, kandyzowanych i mrożonych owocach, mrożonych produktach mlecznych, serach do smarowania, majonezach, sosach sałatkowych i wielu innych produktach spożywczych. Kwas cytrynowy można znaleźć także w kosmetykach, produktach farmaceutycznych oraz w produkcji chemicznej. Kwas cytrynowy ma wszechstronne zastosowanie, zwłaszcza jako uniwersalny odkamieniacz, przydatny, niedrogi i nietoksyczny środek domowy, którego nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Nie szkodzi środowisku.
Inne zastosowania:
Odkamienianie ekspresów do kawy:
Rozpuść 1-2 łyżki kwasku cytrynowego w 1 litrze zimnej wody i tym roztworem napełnij ekspres do kawy. Odczekać ok. 1 filiżanki, następnie wyłączyć urządzenie i pozostawić na 15 – 30 min. państwo. Resztę przepuścić i przemyć dwukrotnie czystą wodą.
Odkamienianie czajników:
Rozpuść 1-2 łyżki kwasku cytrynowego w 1 litrze wody i napełnij czajnik do poziomu osadów wapiennych. Krótko gotujemy i odstawiamy na 30 minut. Następnie dokładnie spłucz wodą.
Odkamienianie pralki.
Do bębna wsyp 6-8 łyżek kwasku cytrynowego i uruchom program w temperaturze 95°C (oczywiście bez prania).
Usuwanie oparzeń z garnków ze stali nierdzewnej:
Rozpuść 2 łyżki kwasku cytrynowego w szklance wody i na patelni lub gotuj garnek przez kilka minut. Dokładnie umyć wodą.
Odkamienianie głowic prysznicowych, kranów i armatury:
Rozpuścić 3-5 łyżek kwasu cytrynowego w 1 litrze ciepłej wody, umieścić części w tym roztworze i pozostawić na dłuższy czas lub potraktuj tym części. Dobrze spłucz.
Usuwanie osadu z filiżanek, czajników, kubeczków na szczoteczki do zębów, wazonów z kwiatami:
Do podanego pojemnika włóż ½ - 2 łyżki, zalej gorącą wodą i pozostaw na 30 min. lub działać dłużej. Umyj się prawidłowo.
Czyszczenie powierzchni ceramicznych, stali nierdzewnej, chromowanych i tworzyw sztucznych:
Rozpuść 2-5 łyżek kwasku cytrynowego w 1 litrze ciepłej wody. Przetrzyj tym powierzchnię i dokładnie ją umyj.
Usuwanie powłok wapiennych, cementowych i gipsowych:
Rozpuść 3-6 łyżek kwasku cytrynowego w 1 litrze wody i przetrzyj nim powierzchnię. Dokładnie umyć wodą.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Kwasy i stabilizatory |
---|---|
Waga: | 5 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.