Kwas cytrynowy 100 g
Kwas cytrynowy w winie
Oprócz zwiększenia kwasowości może być stosowany jako profilaktyczne zabezpieczenie wina przed zmętnieniem od żelaza, ale istnieje ryzyko rozkładu przez bakterie kwasu mlekowego do kwasu octowego, dlatego wskazane jest łączenie z SO2. Dawkowanie jest indywidualne - ogranicza je prawo winiarskie(max. 1 g/hl).
Posługiwać się
Ma wiele zastosowań w żywności (ze względu na zdolność do regulowania kwasowości i zasadowości). Zapobiega rozwojowi bakterii, drożdży i pleśni, dlatego stosowany jest również jako środek konserwujący. W tłuszczach i olejach zapobiega jełczeniu i niepożądanym przebarwieniom, działa tu jako andoksydant. Występuje głównie w napojach bezalkoholowych, sokach, winie, tłuszczach, napojach instant, marmoladzie, owocach kandyzowanych i mrożonych, mrożonych produktach mlecznych, pastach serowych, majonezie, sosie sałatkowym i wielu innych produktach spożywczych. Kwas cytrynowy znajduje się również w kosmetykach, farmaceutykach i produkcji chemicznej. Kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań, zwłaszcza jako uniwersalny odkamieniacz, użyteczny, niedrogi i nietoksyczny środek domowy, którego właściwie nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym. Nie zanieczyszcza środowiska naturalnego.
Inne zastosowania:
Odkamienianie ekspresów do kawy:
rozpuść 1-2 łyżki stołowe kwasku cytrynowego w 1 litrze zimnej wody i napełnij tym roztworem ekspres do kawy. Pozostawić do przepuszczenia około 1 filiżanki, następnie wyłączyć urządzenie i pozostawić na 15 - 30 min. Przejdź przez resztę i umyj 2 razy czystą wodą.
Czajniki do odkamieniania:
rozpuścić 1 - 2 łyżki stołowe kwasku cytrynowego w 1 litrze wody i napełnić czajnik do poziomu osadu wapiennego. Krótko poddusić i pozostawić na 30 min. Następnie należycie spłukać wodą.
Odkamienianie pralki.
Wrzuć do bębna 6 - 8 łyżek kwasku cytrynowego i uruchom program w 95°C (oczywiście bez prania).
Usuwanie śladów przypalenia z garnków ze stali nierdzewnej:
rozpuść 2 łyżki kwasku cytrynowego w szklance wody i gotuj na patelni lub w garnku przez kilka minut. Umyć prawidłowo wodą.
Odkamienianie głowic prysznicowych, kranów i armatury:
rozpuścić 3 - 5 łyżek stołowych kwasku cytrynowego w 1 litrze ciepłej wody, umieścić części w tym roztworze i pozostawić na dłuższy czas, lub potraktować części tym roztworem. Dobrze wypłukać.
Usuwanie osadów na kubkach, czajniczkach, kubkach na szczoteczki do zębów, wazonach na kwiaty:
Do danego naczynia wsypać ½ - 2 łyżki stołowe, zalać gorącą wodą i pozostawić na 30 min. lub dłużej. Umyj się porządnie.
Czyszczenie ceramiki, stali nierdzewnej, chromu i powierzchni z tworzyw sztucznych:
rozpuścić 2 - 5 łyżek stołowych kwasku cytrynowego w 1 litrze ciepłej wody. Przetrzyj obszar i umyj prawidłowo.
Usuwanie powłok wapiennych, cementowych i gipsowych:
rozpuścić 3 - 6 łyżek stołowych kwasku cytrynowego w 1 litrze wody i przetrzeć nim powierzchnię. Umyć prawidłowo wodą.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Kwasy i stabilizatory |
---|---|
Waga: | 0.1 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.