Drodzy klienci, uruchomiliśmy nową wersję naszego sklepu internetowego, która może zawierać drobne błędy i niedoskonałości. Pracujemy nad tym, aby wszystko działało, jak należy. Jeśli napotkacie jakiś problem, prosimy o kontakt. Wasze opinie są dla nas ważne! Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

Kalinat 134 g

Preparat przeznaczony do delikatnego odkwaszania cydrów i win. Testowane przez profesjonalne laboratorium pod kątem czystości i jakości.
Dostępność Skladem (3 szt)
Kod: 3098
12,26 zł 10,13 zł bez VAT
Kalinat 134 g
Wiedza
Wiedza
branży rynkowej
Świetne ceny
Świetne ceny
jedne z najlepszych
Wysyłka
Transport do klienta
już od 15 zł
Obsługa klienta
Obsługa klienta
przez telefon i online
Szybkość
Szybkość
dostawy i wysyłki

Szczególnie nadaje się do odkwaszania młodych win, które mają być wkrótce zabutelkowane.

Produkt i efekt

Odkwaszanie wodorowęglanem potasu wytrąca kamień (wodorowęglan potasu). W porównaniu z winianem wapnia wytrącającym się podczas normalnego odkwaszania, wytrącanie winianu potasu można przyspieszyć poprzez odkwaszanie Kalinatem w chłodzie lub metodą kontaktową (4 g/l Kali-Contact dozowane z energicznym mieszaniem do schłodzonego wina od - 4 do +4 ̊C).

Główną zaletą odkwaszania za pomocą Kalinatu jest również szybka możliwość wykluczenia i oddzielenia kryształów, a tym samym wczesna gotowość świeżo odkwaszonych win. Ale jest to możliwe tylko wtedy, gdy po dodaniu Kalinatu wino zostanie schłodzone. Można do tego wykorzystać metodę kontaktową, która zwykle osiąga stabilność w odstępie 3 dni. Można też skorzystać z chłodnych zimowych temperatur. Jeśli jednak wina są odkwaszane w normalnej temperaturze piwnicznej, krystalizacja przedłuża się o kilka tygodni.

Obliczoną końcową wartość kwasową otrzymuje się najpierw po krystalizacji wodorowinianu potasu, także po odpowiednim okresie obróbki na leżąco lub na zimno albo przez kontakt. Nieosiągnięcie całkowitej obliczonej straty podczas odkwaszania za pomocą Kalinate oznacza, że krystalizacja nie jest całkowita, ale wymagana neutralizacja kwasów została osiągnięta. Na wartość pH nieznacznie wpływa odkwaszanie Kalinatem w zakresie 3 g/l. Jest to również zaleta przy odkwaszaniu młodych win.

Dawkowanie

Do odkwaszenia o 1 g/l potrzebne jest 67 g Kalinatu / 100 l moszczu, młodego wina lub wina.

Wersja

Kalinat dodajemy bezpośrednio do całego zbiornika energicznie mieszając, lub najpierw rozpuszczamy w niewielkiej ilości. Należy zwrócić uwagę, aby przestrzeń w naczyniu do odkwaszania była wystarczająco duża, ponieważ podczas odkwaszania wydziela się CO2.

Przechowywanie

W ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Przy dalszym użytkowaniu należy dokładnie zamknąć opakowanie!

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: