Granucol GE 1 kg
Do tej czynności polecamy użyć doskonałego Granulowanego Węgla Aktywnego.
GRANUCOL ma selektywne działanie adsorpcyjne, dzięki czemu eliminuje niepożądane zapachy, smaki i zmiany koloru. Aplikacja jest czysta i bezproblemowa. Dzięki specjalnej procedurze technologicznej przygotowania preparatu osiągnięto, że podczas aplikacji następuje szybkie oddzielenie od roztworu z pełną skutecznością adsorpcyjną preparatu, dzięki czemu zachowane są wszystkie składniki bukietu obrabianego napoju. Następujące po tym klarowanie za pomocą kombinacji KLAR- SOL SUPER / ERBIGEL daje w efekcie całkowicie klarowny napój. Napoje poddane działaniu preparatu GRANUCOL są na ogół lepiej filtrowane.
Jak się ubiegać
Bezpośrednio bez uprzedniego rozwiązania. Po dodaniu należy jednak zapewnić dobre rozproszenie preparatu w całej objętości obrabianego napoju poprzez mieszanie przez kilka minut. Adsorpcja następuje w ciągu kilku godzin, a najwyżej w ciągu doby. Powstały osad należy następnie jak najszybciej usunąć.
Dawkowanie
Obróbka wina, słodkich zapasów i soków owocowych
- Przy zapachach pleśni, zgnilizny i beczek stosować 10-40 g GRANUCOL GE na 100 l, przy zapachach oleju lub benzyny stosować 20-60 g/100 l. Zastosowanie większych ilości preparatu może spowodować bardzo intensywne zmiany w charakterystyce smakowej, tak że poddane obróbce wina muszą być następnie sklarowane. Wskazane jest traktowanie moszczu, głównie w celu usunięcia zgniłych zapachów sezonowych, w dawkach 50-100 g/100 l w zależności od intensywności.
- W przypadku nieuniknionych korekt kolorystycznych wystarczy dawka 10-30 g GRANUCOL FA na 100 l, również w zależności od intensywności zabarwienia.
- Przy intensywnie zabarwionych napojach, napojach bogatych w garbniki, a także przy innych problemach z klarowaniem GRANUCOL BI pomaga w dawce 10-50 g/100 l. Aplikacja zapewni uszlachetnienie smaku i dobrą klarowność napoju. Szczególnie delikatne, ale skuteczne usuwanie garbników jest skuteczne w połączeniu z GERBINOL NEU i GERBINOL SUPER.
- Zgodnie z rozporządzeniem EWG nr 337/79 maksymalna dopuszczalna dawka węgla aktywnego wynosi 100 g/100 l moszczu lub wina.
Leczenie spirytusem
- W przypadku niepożądanych składników zapachowo-smakowych zaleca się stosowanie dawki 50-100 g GRANUCOL GE na 100 l w celu złagodzenia smaku.
UWAGA
Zastosowanie większych ilości węgla aktywnego może również usunąć pozytywne smaki, aromaty i kolory w winie.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.