Gerbinol Super
GERBINOL SUPER to niezwykle skuteczny, a przy ukierunkowanym dawkowaniu jednocześnie upiększający środek do adsorpcji garbników. Podstawą preparatu są specjalne białka takie jak vyzina, białko mleka i żelatyna o wysokim stopniu Bloom. Poprzez celową selekcję osiągnięto, że GERBINOL SUPER nie pozostaje w winie i dlatego nadaje się do ostatniego klarowania przed butelkowaniem. Stosowanie produktu jest dozwolone przez aktualnie obowiązujące przepisy niemieckie.
Efekt
Łatwo można przeprowadzić korektę zapachów sezonowych, zapachów niekontrolowanych oraz innych zapachów (wysoka zawartość polifenoli, produkty procesów utleniania, smak gorzki, smak wtórnej fermentacji itp. Dopełnienie smaku win wytrawnych i półwytrawnych.
GERBINOL SUPER bezpośrednio po dodaniu do wina tworzy duże płatki, które należy natychmiast rozbić na drobne cząstki poprzez intensywne mieszanie. Te drobne płatki mają działanie adsorpcyjne, które ujawnia się po krótkim czasie. Można je wtedy bez problemu usunąć poprzez filtrację lub separację.
Posługiwać się
Można go stosować na każdym etapie, nawet przed normalnym klarowaniem. Zaleca się jednak stosowanie GERBINOLU SUPER po sklarowaniu, gdyż dopiero na tym etapie można najlepiej odróżnić wady smakowe. Można wtedy dokładnie określić minimalną wymaganą dawkę.
Dawkowanie
Normalna wielkość dawki wynosi od 5 do 10 g/l. Tylko w wyjątkowych przypadkach potrzebna jest większa ilość. Przed każdym użyciem preparatu GERBINOL SUPER zaleca się wykonanie testów wstępnych przy użyciu zestawu OENOTEST.
Dawkowanie orientacyjne
- dopełnienie smaku win półwytrawnych i wytrawnych: 3-5 g/100 l
- zaburzenia smaku i zapachu 5-15 g/100 l
- utlenianie i gorzki smak 5-15 g/100 l
- twardy zapach i wady smaku 15-50 g/100 l
W przypadku dużych defektów i wad jakościowych wskazane jest zastosowanie w połączeniu z obróbką węglem aktywnym. Zaletą jest znacznie niższa wymagana dawka węgla aktywnego Granucel GE. W takim przypadku należy najpierw podać węgiel aktywowany, a następnie po jednej do dwóch godzin dodać zawiesinę GERBINOL SUPER.
Jak się ubiegać
Po ustaleniu optymalnej dawki, GERBINOL SUPER homogenizuje się w 10-krotnie większej ilości wody, energicznie mieszając. Powstałą zawiesinę dodaje się następnie do całkowitej objętości, również przy stałym mieszaniu. Powstałe płatki muszą być idealnie rozdrobnione. Wino jest butelkowane po dwóch - trzech dniach.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.