Drodzy klienci, uruchomiliśmy nową wersję naszego sklepu internetowego, która może zawierać drobne błędy i niedoskonałości. Pracujemy nad tym, aby wszystko działało, jak należy. Jeśli napotkacie jakiś problem, prosimy o kontakt. Wasze opinie są dla nas ważne! Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

Enzym Rapidase Expression 100 g

Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.
Dostępność Skladem (>5 szt)
Kod: 1372
97,51 zł 80,59 zł bez VAT
Enzym Rapidase Expression 100 g
Wiedza
Wiedza
branży rynkowej
Świetne ceny
Świetne ceny
jedne z najlepszych
Wysyłka
Transport do klienta
już od 15 zł
Obsługa klienta
Obsługa klienta
przez telefon i online
Szybkość
Szybkość
dostawy i wysyłki

Enzym do szybkiej i wczesnej ekstrakcji prekursorów aromatu w maceracji białych winogron.

Kontakt ze skórką pozwala na zwiększenie intensywności i złożoności aromatu. Rapidase Expression pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję prekursorów aromatu, takich jak tiole zawarte w skórkach winogron, bez ekstrakcji niepożądanych związków, takich jak polifenole. Jego zastosowanie utrzymuje wystarczającą integralność skórki, aby nie wpływac negatywnie na tłoczenie, pozwala skrócić czas maceracji i potencjalnie zastępuje bardziej utleniające metody mechaniczne.

Rapidase Expression to mikrogranulowany preparat enzymatyczny pektolityczny,  naturalnie zawiera znikome ilości esterazy cynamonowej (nFCE), aby zachować świeżość aromatu, niezależnie od wybranych drożdży.

Efekty:

  • Ekstrakcja prekursorów aromatycznych
  • Zachowanie i promocja odmianowego charakteru 
  • Wzrost udziału samocieku
  • Łatwiejsze tłoczenie nawet problematycznych odmian
  • Skrócenie czasu tłoczenia
  • Poprawa sedymentacji
  • Skrócenie czasu maceracji
  • Zmniejszona zawartość osadu

Dawkowanie i sposób użycia:

  • Dodać jak najwcześniej w młynkoodszypółkowarce, podczas maceracji lub w prasie, by uzyskać maksymalny efekt, enzym musi być dobrze wymieszany w całej objętości.
  • Dawkowanie 2 do 4 g/100 kg:
    • dla temperatur od 8 do 10°C: 3g/100 kg;
    • w przypadku winogron o grubej skórce lub wczesnych zbiorów: 2,5 do 3 g/100 kg;
    • maceracja w ciągu 3 dni: 2 do 2,5 g/100 kg;
    • dla temperatur powyżej 10°C i maceracji powyżej 6 godziny: 2 g/100 kg;
  • Przed użyciem rozpościć w 10-krotnej ilości wody;
  • Aktywny od 10 do 45°C, (50 do 113°F); Aktywność wzrasta wraz z temperaturą. Temperatura powyżej 50°C inaktywuje enzym;
  • Aktywny w typowym zakresie pH wina;
  • Aktywny w obecności normalnych stężeń SO2
  • Inaktywowany przez preparaty zawierające bentonit. Nie stosować jednocześnie z bentonitem!!!

Opakowanie i przechowywanie

  • Dostępne w opakowaniach 100 g i 15 g;
  • Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
  • Po otwarciu produkt może być nadal używany najlepiej spożyć przed datą.

Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: