Drodzy klienci, uruchomiliśmy nową wersję naszego sklepu internetowego, która może zawierać drobne błędy i niedoskonałości. Pracujemy nad tym, aby wszystko działało, jak należy. Jeśli napotkacie jakiś problem, prosimy o kontakt. Wasze opinie są dla nas ważne! Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

Enzym Rapidase EX color 100 g

Enzym do szybkiej i intensywnej ekstrakcji koloru i polifenoli w procesie maceracji win czerwonych.
Dostępność Skladem (>5 szt)
Kod: 2792
93,96 zł 77,65 zł bez VAT
Enzym Rapidase EX color 100 g
Wiedza
Wiedza
branży rynkowej
Świetne ceny
Świetne ceny
jedne z najlepszych
Wysyłka
Transport do klienta
już od 15 zł
Obsługa klienta
Obsługa klienta
przez telefon i online
Szybkość
Szybkość
dostawy i wysyłki

Enzym do szybkiej i intensywnej ekstrakcji koloru i polifenoli w procesie maceracji win czerwonych.

Wysokiej jakości winogrona mają zwykle grubszą skórkę. Rapidase Ex Color pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję koloru i polifenoli zawartych w skórkach winogron. Jego zastosowanie pozwala na wykorzystanie w mniejszym stopniu, mniej delikatnych metod mechanicznych, takich jak intensywne rozbijanie i zatapianie "czapy" winogronowej czy też przelewanie wina z dolnej do górnej części zbiornika (delestage).

Rapidase Ex Color to mikrogranulowany enzym pektolityczny, naturalnie zawiera znikome ilości esterazy cynamonowej i aktywność antocyjanazy.

Efekt

  • wzrost intensywności koloru
  • zwiększenie ekstrakcji polifenoli
  • zwiększona stabilność koloru
  • poprawa zdolności klarowania
  • skrócenie czasu maceracji

Dawkowanie i sposób użycia

  • Dodać możliwie jak najwcześniej w kruszarce do winogron lub w trakcie maceracji;
  • Dla uzyskania maksymalnego efektu ważne jest dokładne wymieszanie enzymu w miazdze;
  • Dawkowanie 2 do 3 g/100 kg;
    • w przypadku winogron o grubej skórce lub wczesnych zbiorów: 3 g/100 kg;
    • do 3 dni maceracji: 2,5 g/100 kg;
    • maceracja ponad 3 dni: 2 g/100 kg;
  • Przed dodaniem rozpuścić w 10-krotnej ilości wody;
  • Aktywny od 10 do 50°C, (50 do 122°F). Aktywność wzrasta wraz z temperaturą.
  • emperatury powyżej 50°C dezaktywują preparat
  • Aktywny w typowym zakresie pH wina;
  • Aktywny w obecności normalnych stężeń SO2 ;
  • Usuwany przez bentonit. Nie mieszać z produktami na bazie bentonitu.

Cechy

Fenole są ważne dla jakości czerwonego wina, jego koloru i smaku w ustach. Do istotnych czynników wpływających na ekstrakcję polifenoli podczas maceracji i fermentacji alkoholowej należą enzymy, które odgrywają w tym procesie zasadniczą rolę. Są one szczególnie ważne w procesie rozkładu skórek w celu uwolnienia maksymalnej ilości antocyjanów, które następnie reagują z taninami, poprawiając stabilność koloru win czerwonych. Standardowa maceracja prowadzona jest do etapu fermentacji cukru w etanol w winie. Podczas tego niekiedy długotrwałego procesu dochodzi do dużego uwalniania negatywnych substancji, które mogą powodować niepożądane efekty smakowe. Innym bardzo ważnym czynnikiem jest utlenianie koloru (brązowe tony) i ogólna stabilność produktu. Stosując Rapidase Ex Color, można wyeliminować lub znacznie ograniczyć potencjalne zagrożenia. Działanie preparatu sprzyja uwalnianiu garbników. Preparat poprawia produkcję pełnych ciemnych win czerwonych o charakterze odmianowym. Aplikacja skraca wymagany czas maceracji.

Opakowanie i przechowywanie

  • Dostępne w opakowanich 100 g i 15 g;
  • Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
  • Po otwarciu produkt może być nadal używany zgodnie z datą przydatności do spożycia

Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Enzymy
Waga: 0.1 kg

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: