Enzym Rapidase EX color 100 g
Enzym do szybkiej i intensywnej ekstrakcji koloru i polifenoli w procesie maceracji win czerwonych.
Wysokiej jakości winogrona mają zwykle grubszą skórkę. Rapidase Ex Color pozwala na ukierunkowaną ekstrakcję koloru i polifenoli zawartych w skórkach winogron. Jego zastosowanie pozwala na wykorzystanie w mniejszym stopniu, mniej delikatnych metod mechanicznych, takich jak intensywne rozbijanie i zatapianie "czapy" winogronowej czy też przelewanie wina z dolnej do górnej części zbiornika (delestage).
Rapidase Ex Color to mikrogranulowany enzym pektolityczny, naturalnie zawiera znikome ilości esterazy cynamonowej i aktywność antocyjanazy.
Efekt
- wzrost intensywności koloru
- zwiększenie ekstrakcji polifenoli
- zwiększona stabilność koloru
- poprawa zdolności klarowania
- skrócenie czasu maceracji
Dawkowanie i sposób użycia
- Dodać możliwie jak najwcześniej w kruszarce do winogron lub w trakcie maceracji;
- Dla uzyskania maksymalnego efektu ważne jest dokładne wymieszanie enzymu w miazdze;
- Dawkowanie 2 do 3 g/100 kg;
- w przypadku winogron o grubej skórce lub wczesnych zbiorów: 3 g/100 kg;
- do 3 dni maceracji: 2,5 g/100 kg;
- maceracja ponad 3 dni: 2 g/100 kg;
- Przed dodaniem rozpuścić w 10-krotnej ilości wody;
- Aktywny od 10 do 50°C, (50 do 122°F). Aktywność wzrasta wraz z temperaturą.
- emperatury powyżej 50°C dezaktywują preparat
- Aktywny w typowym zakresie pH wina;
- Aktywny w obecności normalnych stężeń SO2 ;
- Usuwany przez bentonit. Nie mieszać z produktami na bazie bentonitu.
Cechy
Fenole są ważne dla jakości czerwonego wina, jego koloru i smaku w ustach. Do istotnych czynników wpływających na ekstrakcję polifenoli podczas maceracji i fermentacji alkoholowej należą enzymy, które odgrywają w tym procesie zasadniczą rolę. Są one szczególnie ważne w procesie rozkładu skórek w celu uwolnienia maksymalnej ilości antocyjanów, które następnie reagują z taninami, poprawiając stabilność koloru win czerwonych. Standardowa maceracja prowadzona jest do etapu fermentacji cukru w etanol w winie. Podczas tego niekiedy długotrwałego procesu dochodzi do dużego uwalniania negatywnych substancji, które mogą powodować niepożądane efekty smakowe. Innym bardzo ważnym czynnikiem jest utlenianie koloru (brązowe tony) i ogólna stabilność produktu. Stosując Rapidase Ex Color, można wyeliminować lub znacznie ograniczyć potencjalne zagrożenia. Działanie preparatu sprzyja uwalnianiu garbników. Preparat poprawia produkcję pełnych ciemnych win czerwonych o charakterze odmianowym. Aplikacja skraca wymagany czas maceracji.
Opakowanie i przechowywanie
- Dostępne w opakowanich 100 g i 15 g;
- Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 5 do 15°C;
- Po otwarciu produkt może być nadal używany zgodnie z datą przydatności do spożycia
Aby zapewnić najlepszą skuteczność działania, każdy preparat Rapidase® jest opracowywany i testowany przez najbardziej znane na świecie instytuty badawcze zajmujące się winem oraz zatwierdzany w winiarniach w testach na skalę produkcyjną.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Enzymy |
---|---|
Waga: | 0.1 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.