Ochrona winorośli w okresie przed kwitnieniem
Ciepła, deszczowa i wilgotna pogoda w ostatnich dniach daje możliwość ataku najważniejszych chorób grzybowych - peronospory (zaraza winorośli, łac. Plasmopara viticola) i oidium (więdnięcie winorośli, łac. Uncinula necator). Leczenie przeciwko tym patogenom należy zatem przeprowadzić w najbliższych dniach. W następnym artykule zalecę odpowiednie opryski, ale także odpowiedni nawóz dolistny, aby uniknąć tych corocznych koszmarów winiarzy, ponieważ tylko wczesna i zapobiegawcza ochrona doprowadzi do udanych zbiorów.
David Neduchal, Vinařský dům Kopeček, 25.5.2023.
Aby wystąpiła zaraza winorośli lub peronospora, muszą zostać spełnione trzy podstawowe warunki (aby wystąpiła pierwotna infekcja):
- długość pędów wynosi 10 centymetrów lub więcej,
- średnia dzienna temperatura przekracza 10 °C,
- w ciągu ostatnich trzech dni spadło co najmniej 10 mm deszczu.
Powiedziałbym, że wszystkie punkty są obecnie spełnione przez większość regionów winiarskich w naszych krajach.
Jeśli chodzi o Oidium, zimuje on na drewnie lub w pąkach. Może zostać zniszczony przez temperatury -15°C, ale takie mrozy nie przyszły do nas tej zimy, a jeśli tak, to były zbyt krótkie, aby bezpiecznie zniszczyć grzyba. Dlatego w winnicach, które zostały już zaatakowane przez mączniaka rzekomego w zeszłym roku, należy uważniej obserwować stan krzewów. Infekcja może wystąpić już w fazie 6 liści.
Odpowiednie warunki do rozprzestrzeniania się oidium to:
- średnia dzienna temperatura powyżej 10°C (najlepiej 18-28°C),
- sucho
- wysoka wilgotność.
Czym traktować rośliny - chronić i nie szkodzić
Na tym etapie można użyć Champion 50 WG lub Folpan 80 WG przeciwko peronosporom. Discus lub Sercadis są obecnie odpowiednie do zwalczania oidium.
Jeśli w zeszłym roku w winnicy wystąpiła inwazja oidium, użyj oprysków ogólnoustrojowych, takich jak Topas lub Dynali. Zalecam dodanie preparatu Kumulus.
Pierwsze objawy zarazy winorośli - liście mają jasnozielone plamy. Później zmieniają kolor na żółto-zielony, oleisty i w końcu brązowy, kiedy zasychają i obumierają. Na tym etapie chorobę można powstrzymać odpowiednimi opryskami, ale przy uczciwej i regularnej ochronie zapobiegawczej choroba nie powinna w ogóle wystąpić.
Nie zapomnij o nawożeniu dolistnym. Na tym etapie winorośl potrzebuje głównie azotu, aby pobudzić wzrost. Dlatego odpowiednimi nawozami są Wuxal Super lub Harmavit, które zawierają również stymulator wzrostu.
W celu zwiększenia wydajności natryskiwania i lepszej przyczepności, należy również dodać do mieszanki środek zwilżający Silwet Star. To się opłaca.
Obserwuję również zwiększone występowanie błonkówek owocowych i chmielowych, które powodują powolny wzrost, plamienie lub również obsypywanie kwiatostanów. Na spodniej stronie liścia tworzą się pajęczyny. W przypadku zaobserwowania tych objawów na winorośli, należy również dodać Nissorun 10 WP do oprysku.
Jeśli winnica jest opryskiwana organicznie, można zastosować kombinację INPORO Flowbrix Profi + Kumulus.
Wreszcie, naprawdę ważne jest, aby nie lekceważyć tego okresu przed i po kwitnieniu, który ma kluczowe znaczenie dla zwalczania chorób grzybiczych i jest ważny dla przyszłego rozwoju winorośli.