Drodzy klienci, uruchomiliśmy nową wersję naszego sklepu internetowego, która może zawierać drobne błędy i niedoskonałości. Pracujemy nad tym, aby wszystko działało, jak należy. Jeśli napotkacie jakiś problem, prosimy o kontakt. Wasze opinie są dla nas ważne! Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

Distizym FM 50 g

Płynny, skoncentrowany, enzym pektolityczny, służący do rozkładu pektyn i rozluźnienia miąższu w owocach jagodowych i pestkowych. Distizym FM szybko upłynnia związki pektynowe, uwalniając jednocześnie maksimum substancji aromatycznych.
Dostępność Skladem (>5 szt)
Kod: 1421
9,77 zł 8,07 zł bez VAT
Distizym FM 50 g
Wiedza
Wiedza
branży rynkowej
Świetne ceny
Świetne ceny
jedne z najlepszych
Wysyłka
Transport do klienta
już od 15 zł
Obsługa klienta
Obsługa klienta
przez telefon i online
Szybkość
Szybkość
dostawy i wysyłki

Do maceracji zacieru owocowego polecamy doskonały enzym Extra Fruit Hill.

Płynny, skoncentrowany, enzym pektolityczny, służący do rozkładu pektyn i rozluźnienia miąższu w owocach jagodowych i pestkowych. Distizym FM szybko upłynnia związki pektynowe, uwalniając jednocześnie maksimum substancji aromatycznych.

Distizym® FM jest preparatem opracowanym specjalnie z myślą o wysokiej aktywności w środowisku kwaśnego pH owoców jagodowych i pestkowych. Distizym® FM szybko rozkłada wszystkie substancje pektynowe, co prowadzi do znacznego zmniejszenia lepkości i upłynnienia fermentu. Zacier można wtedy łatwo mieszać i pompować. Intensywny rozkład zacieru uwalnia wartościowe substancje oraz zwiększa zawartość bukietu i substancji aromatycznych. Upłynnione owoce ułatwiają fermentację, poprawiają odfermentowanie drożdży, co prowadzi do lepszej wydajności alkoholu. Jednocześnie zmniejsza się ryzyko "przepalenia" podczas destylacji.

Efekt

  • szybka degradacja wszystkich substancji pektynowych, związana z wczesnym upłynnieniem fermentacji
  • lepsza pompowalność zacieru
  • łatwiejsza fermentacja i łatwiejsze doprowadzenie fermentu do optymalnej zawartości alkoholu
  • intensywniejsze rozbijanie skórki owocu, dzięki czemu uwalniane są cenne substancje zawarte w owocach i zwiększa się ich aromatyczność

Dawkowanie

  ml / 100 kg drożdży
Owoce jagodowe 30 - 50
Owoce pestkowe 20-50

Dawka enzymu zależy od surowca, stopnia dojrzałości, temperatury i czasu fermentacji owoców

Podane dawki odnoszą się do temperatury obróbki 15 ̊C.

Distizym® FM rozcieńcza się zimną wodą do roztworu 5-10% i najlepiej dozować bezpośrednio do młynka lub kruszarki. Jeśli roztwór enzymu został dodany do zbiornika fermentacyjnego przed lub po, enzym musi być idealnie wymieszany. Wielokrotne krótkie mieszanie w ciągu pierwszej godziny sprzyja rozkładowi zacieru.

Przechowywać w chłodnym miejscu. Otwarte opakowanie szybko zamknąć i zużyć.

Stosowanie preparatu jest dozwolone zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa. Sprawdzone przez profesjonalne laboratorium pod kątem czystości i jakości.

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: