Cebula dymka Karmen
Karmen to półdojrzała odmiana cebuli, która charakteryzuje się płaskim kulistym kształtem, głęboko czerwoną skórką i przyjemnie ostrym smakiem. Miąższ jest biały z czerwonymi brzegami pomiędzy poszczególnymi spódniczkami, o doskonałym pikantnym smaku. Wydajność i intensywność koloru jest na światowym poziomie. Doskonała cebula do sałatek szczególnie polecana do jedzenia na surowo. Podczas obróbki w wyższych temperaturach dochodzi do niepożądanych zmian kolorystycznych.
Uprawa
- Siew w szklarni odbywa się w miesiącach zimowych.
- Siew na grządki, pola w kwietniu.
- Głębokość siewu wynosi około 0,5-1 cm. Kiełkowanie trwa 2-4 tygodnie (w zależności od odmiany i warunków uprawy). Idealna temperatura do kiełkowania to 12-18 ºC.
- Spon 25-30 x 10-15 cm.
- Cebula lubi ciepłe i słoneczne stanowisko, ewentualnie w częściowym cieniu. Gleba powinna być piaszczysto-gliniasta, dobrze zdrenowana i wilgotna.
- Zbiory odbywają się, gdy jedna trzecia do jednej połowy uprawy przeszła w stan spoczynku (zwykle pod koniec lipca, na początku sierpnia).
- Cebule pozostawić do wyschnięcia w grządce lub powiesić w pęczkach do wyschnięcia. Cebule umieszczamy w chłodnym i suchym miejscu w temperaturze 0-2 ºC, gdy wysuszona cebula zaczyna szeleścić.
Przechowywanie
Cebule Karmen charakteryzują się wysokim plonem i długą trwałością. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Warzywa |
---|---|
Waga: | 0.02 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.