Beczka FG M+T 2023 mocno palona, 225 l
Spółdzielnia Montgillard, posiadająca 20-letnie doświadczenie, selekcjonuje wyłącznie najlepszy dąb francuski w ścisłej współpracy z jednym dostawcą. Drewno pochodzi z lasów zarządzanych przez francuski Narodowy Urząd Leśnictwa (ONF) w Burgundii, z lasu Wogezów w środkowej Francji. Do produkcji beczek wykorzystuje się drzewa mające do 200 lat.
Szczególnie odpowiednie do długiego starzenia, drobnoziarniste beczki zapewniają bardzo delikatny efekt. Umożliwiają idealną równowagę pomiędzy drewnem i winem.
Suszenie: Deski składowane są w spółdzielni i wystawione na działanie czynników atmosferycznych przez co najmniej 24 miesiące. Po procesie suszenia na powietrzu następuje bardziej kontrolowane i wydajne suszenie z cyrkulacją powietrza w celu zapewnienia perfekcji.
Ogrzewanie: Proces rzemieślniczy otacza drewno ciepłem na różnych kontrolowanych etapach. Drewno nigdy nie jest spalane, lecz stopniowo podgrzewane przez bednarza rzemieślniczego. Każdy poziom intensywności skutkuje unikalnym profilem wina.
Czas dojrzewania zależy od wymagań winiarza oraz od ostatecznego aromatu i smaku.
Spalanie: FG M+T 2023
Zawartość: 225 litrów
Zalety drewnianych beczek barrique:
- Porowata struktura drewna umożliwia przedostawanie się tlenu do beczki podczas procesu starzenia; tak zwana mikrooksydacja
- Niepowtarzalne profile smakowe i zapachowe
- Możliwość mieszania wielu stylów win
- Wyższy potencjał starzenia win
- Ekstrakcja szlachetnych tanin Większa stabilność
- Bardziej złożona struktura win
Element ludzki jest obecny na każdym etapie procesu produkcji beczki – od ścisłej współpracy z winiarzem, poprzez rzemieślnicze zrozumienie drewna, odkrycie degustacji wina, narzędzia warsztatowe, budowane zaufanie i kontrolę proces ogrzewania. Oprócz wiedzy o produkcji beczek bednarze z Montgillard charakteryzują się wyjątkową kulturą, głęboką wiedzą na temat drewna i władczym gestem, który widać we wszystkim, co wytwarzają.
To nie przypadek, że spółdzielnia rzemieślnicza Montgillard położona jest rzut beretem od szlaku winnego i opactwa Citeaux. To właśnie w tym miejscu 2000 lat temu cystersi dowiedzieli się o znaczeniu gleby w produkcji wina. Współpracując z winiarzami, kontynuuje swoje poszukiwania doskonałości i projektuje ręcznie robione beczki do win na całym świecie.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.