Bakteria Viniflora Oenos
Po ich zastosowaniu zapewniona jest szybka i bezpieczna fermentacja malolaktyczna.
Opakowanie VINIFLORA® OENOS może być otwierane bez pro-duktu tylko przed użyciem. Produkt nie może być przechowywany w stanie otwartym, ponieważ tlen z powietrza i wilgoć szybko go dezaktywują. Dlatego nie należy dzielić zawartości opakowania do użytku w kilku małych pojemnikach, gdyż komórki bakterii mogą zostać niepotrzebnie uszkodzone przez kontakt z powietrzem.
Idealna temperatura pracy to 17 - 25 °C. Młode wino przeznaczone do degradacji powinno być nie zasiarczone (wolny SO2 maks. 10 mg/l, całkowity SO2 maks. 30 mg/l). Dlatego przed zastosowaniem VINIFLORA® OENOS należy dowiedzieć się, ile SO2 znajduje się w winie. Zawartość alkoholu nie może przekraczać 14 % objętości, a wartość pH nie może być niższa niż 3,1.
Szczególnie ważne jest, aby czynniki te wzajemnie się wzmacniały, a więc były synergiczne. Jeśli wino prawie osiągnęło limit dwóch lub więcej czynników, może to spowolnić lub nawet uniemożliwić biologiczne usuwanie kwasu. Z drugiej strony, hodowla może tolerować skrajną wartość pewnej substancji hamującej, jeśli wino jest w inny sposób korzystne dla biodegradacji kwasu.
Zazwyczaj biodegradacja kwasu rozpoczyna się
2-3 dni po inokulacji preparatem VINIFLORA®OENOS i jest zakończona - w zależności od warunków zewnętrznych - po około 1-4 tygodniach.
Ponieważ VINIFLORA® OENOS rozkłada cytrynian poprzez diacetyl do nierozpoznawalnych produktów końcowych, produkt może być również stosowany do ukierunkowanej harmonizacji. Degradacji tej dokonują również żywe drożdże. Jeśli nuta diacetylowa nie ma być osiągnięta, należy dodać VINIFLORA® OENOS przed 1. racowaniem i przeprowadzić siarkowanie młodego wina dopiero po osiągnięciu pożądanej wartości diacetylowej.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.