Sól gorzka jest bardzo przydatnym dodatkiem do nawozów zawierających niezbędne składniki pokarmowe N, P, K. Wspiera zdrowy wzrost roślin i dostępność innych składników odżywczych. Ogranicza brązowienie i przedwczesne opadanie igieł, likwiduje chlorozę z niedoboru magnezu.
Charakterystyka:
Krystaliczny nawóz magnezowy
16% MgO + 36% SO3
Zastosowanie:
Sól gorzką stosuje się wyłącznie w postaci roztworu do stosowania dolistnego lub zaprawiania korzeni. Stosuje się go w stężeniu od 2 do 5 % (20-50 g na 1 l wody w ilości 25 g na 10 m2) na liść za pomocą opryskiwacza; można go łączyć z pestycydami. Jest bardzo dobrze tolerowany przez rośliny, ale może je sporadycznie uszkadzać. Dla szybkiego efektu wybieramy aplikację na liściu. Podlewanie korzeni oznacza łatwe i szybkie pobieranie przez korzenie rozpuszczalnej w wodzie formy magnezu. Przy niższej wilgotności lub wysokiej temperaturze należy stosować niższe stężenia i powtarzać opryski. Sól gorzka nie jest stabilna w świetle, a także reaguje na temperaturę i wilgotność. Następuje przy tym rekrystalizacja, która nie ma żadnego wpływu na rozpuszczalność soli gorzkiej w wodzie. Ta właściwość jest typowa dla soli gorzkiej.
Dawkowanie:
- iglaki (objawy niedoboru magnezu) 20 - 30 g na 1 l wody / 2 - 3 aplikacje
- warzywa (w okresie maksymalnego przyrostu masy ciała) 20 - 30 g na 1 l wody / 1 - 2 podania
- drzewa owocowe (do momentu zawiązania owoców) 20 g na 1 l wody / 2 - 3 zastosowania
- winorośl (po kwitnieniu do początku sierpnia) 30 - 50 g na 1 l wody / 1 - 2 zastosowania
- ziemniaki (do czasu kwitnienia - do zwalczania zarazy) 20 - 30 g na 1 l wody / 1 - 2 zastosowania
Kluczowe terminy stosowania nawozów:
Przez cały rok.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.