Serifel 3x50g
Serifel jest biologicznym preparatem grzybobójczym w aerozolu, którego aktywny organizm w momencie kontaktu z patogenem rozbija filamenty grzybów. Sposób działania aktywnego organizmu należy do grupy F6 (FRAC) mikrobiologicznych destruktorów błon komórkowych patogenów. Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600 ma silne działanie grzybobójcze, ponieważ naturalnie wytwarza lipopeptydowe metabolity surfaktynę i iturynę, a także działa antybakteryjnie poprzez produkcję różnych antybiotyków. Ponadto organizm aktywny indukuje systemową odpowiedź obronną roślin, na co wskazuje zwiększona produkcja enzymu peroksydazy, który odgrywa rolę we wzmacnianiu obrony roślin przed patogenami.
Składnik aktywny
Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600; 5,5 x 1010 CFU/g
Na jakie rośliny i choroby jest zarejestrowany
- Winorośl (szara pleśń)
- Truskawka (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa)
- Malina (szara pleśń)
- Sałata (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa)
- Pomidor i papryka (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa)
Aplikacja
- Winorośl - opryskiwać od końca kwitnienia do fazy dojrzałych jagód, maksymalnie 10 razy w roku, odstęp między opryskami 7 dni, tylko 3 dni OL
- Sałata - opryskiwać od fazy pierwszego liścia do zbioru, maksymalnie 6 razy w roku, odstęp między opryskami 5 dni, tylko 1 dzień OL
- Pomidor, papryka - opryski od początku tworzenia się pąków kwiatowych (przed kwitnieniem) do fazy ostatecznej dojrzałości, maksymalnie 5 razy w roku, odstęp między opryskami 5 dni, tylko 1 dzień OL
- Truskawka, malina - opryskiwać od początku rozwoju kwiatostanu (przed kwitnieniem) do fazy ostatecznej dojrzałości, maksymalnie 6 razy w roku, przerwa w opryskiwaniu 5 dni, tylko 1 dzień OL
- Oprysk przerwać po całkowitym zwilżeniu liścia, najpóźniej na początku oprysku krople cieczy opadające z powierzchni liścia
- Produkt nie może mieć wpływu na otaczającą roślinność (dla której produkt nie jest zarejestrowany)
Preparat osiąga średnią skuteczność. Skuteczność może być różna w zależności od warunków siedliskowych, zwłaszcza wilgotności i temperatury. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie.
Dawkowanie
- Truskawka, Szara pleśń - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku rozwoju kwiatostanu (przed kwitnieniem) do drugiego zbioru. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 5 l / 100m2 Opryskiwanie w miesiącach 5,6,7,8.
- Truskawka, z gnilizna twardzikowa - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku rozwoju kwiatostanu (przed kwitnieniem) do drugiego zbioru. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 5 l / 100m2 Opryskiwanie w miesiącach 5,6,7,8.
- Malina, Szara pleśń - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku rozwoju kwiatostanu (przed kwitnieniem) do ostatecznej dojrzałości. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 10 l / 100m2 Opryskiwanie w miesiącach 5,6,7,8.
- Papryka, Szara ple śń - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku tworzenia się pąków (przed kwitnieniem) do ostatecznej dojrzałości. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. 5 g / 10 l / 100m2 Opryskiwać w miesiącach 5,6,7,8.
- Papryka, z gnilizna twardzikowa - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku tworzenia się pąków (przed kwitnieniem) do ostatecznej dojrzałości. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 10 l / 100m2. Opryski w miesiącach 5,6,7,8.
- Pomidory, Szara pleśń - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku tworzenia się pąków (przed kwitnieniem) do ostatecznej dojrzałości. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 10 l / 100m2. Opryski w miesiącach 5,6,7,8.
- Pomidory, z gnilizna twardzikowa - OL=1. Pol. Opryskiwać od początku tworzenia się pąków (przed kwitnieniem) do ostatecznej dojrzałości. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 10 l / 100 m2 Opryskiwanie w miesiącach 5,6,7,8.
- Winorośl, Szara pleśń - OL=3. Opryskiwać od końca kwitnienia do fazy dojrzałych jagód. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 7 dni. Opryski powtarzać do 10 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 10 l / 100m2. Opryski w miesiącach 5,6,7,8.
- Sałata, Szara pleśń - OL=1. Pol. Stosowanie od rozwoju pierwszych liści do zbioru. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 5 l / 100m2. Opryski w miesiącach 5,6,7,8.
- Sałata, z gnilizna twardzikowa - OL=1. Pełzacz. Pol. Stosowanie od rozwoju pierwszych liści do zbioru. Odstęp pomiędzy aplikacjami wynosi 5 dni. Opryski powtarzać do 6 razy w sezonie wegetacyjnym. Stosować w temperaturze powyżej 15°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Skuteczność zależy od jakości oprysku (jednorodne pokrycie całej rośliny). Zabieg wykonać wystarczającym opryskiem w dolnej granicy dopuszczalnej dawki. Aby bakterie były skuteczne, muszą pokryć cały leczony obszar, zanim zainfekują go patogeny. Stosować profilaktycznie. Dawkowanie: 5 g / 5 l / 100m2. Opryski w miesiącach 5,6,7,8.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.