Bardzo czysty aktywowany bentonit.
Posługiwać się
Stosowany jest głównie w tradycyjnych procesach klarowania wina i moszczu (wczesne usuwanie substancji zakłócających i hamujących fermentację). Aktywność w zakresie usuwania białka jest umiarkowana. Dlatego polecany jest również do stabilizowania klarowania win, octów i soków owocowych.
Dawkowanie
30 - 60 g/hl dla moszczów i młodych win, 30 - 150 g/hl dla moszczów, win i soków owocowych. Dokładnie wymieszać w wodzie w proporcji co najmniej 1:15 do uzyskania jednorodnej zawiesiny. Pozostawić do odstania na kilka (co najmniej 3-4) godzin, aby bentonit mógł spęcznieć. Następnie wymieszać w całej objętości napoju. Po kilku dniach odcedzić napój od osadu.
Zalecana temperatura napoju przy kontakcie z bentonitem wynosi co najmniej 12°C.
Cechy
Wysoko oczyszczony bentonit sodowy pozyskiwany z najlepszych złóż. Ma białawy kolor i jest bezwonny. Charakteryzuje się zdolnością do usuwania białek. Podczas procesu oczyszczania tworzą się zwarte osady.
Przechowywanie
W ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Warianty sprzedaży
BentoHill sprzedajemy w następujących wariantach:
Kraj pochodzenia: Francja
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Klarowanie, sedymentacja, bentonity |
---|---|
Waga: | 1 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.